niedziela, 22 stycznia 2012

Boisz się ości?

Moja siostra nie chce jeść ryb, bo ryby mają ości...
Oczywiście, w końcu prawie każde stworzenie musi swoje mięsko na jakimś szkielecie oprzeć.
Ości są fuj, mogą się przykleić do podniebienia, albo się w nie wbić i wtedy robi się problem...
Dlatego, żeby siostra trochę rybki jednak zjadła, zrobiłyśmy z mamą kotlety.


Dorsz w postaci zmielonej
i zielono-żółta surówka z pekinki
(zgodny z dietą Dukana, PW)



Składniki:
  • 6 filetów z dorsza
  • 1 jajko
  • 1 łyżka maizeny
  • 1 ½ dużej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • Kawałek świeżego imbiru - ok. 3 cm
  • Skórka z ½ cytryny
  • Sok z cytryny
  • Natka pietruszki
  • Pieprz
  • Przyprawa do ryb
* Kwestia soli... nie używam. Bronię się przed nią rekami, nogami i czym się da. Dlatego też pośród składników jej nie ma. Zwolennicy (tata i trochę mama) musieli doprawić kotlety na talerzu.

Kluczową sprawą jest pozbawienie dorsza ości, ładnie wyciąga się za pomocą pęsety do brwi (patent podejrzałam tutaj i z powodzeniem stosuję). Mięso zmielić razem z cebulą i doprawić.
Odstawić w zimne miejsce (do lodówki, ewentualnie na balkon, jak w moim przypadku) do przegryzienia. U mnie stało jakieś trzy godziny.
Postępować jak z każdym mielonym. Formować kotleciki pożądanej wielkości. Smażyć bez tłuszczu. Mama kupiła ostatnio patelnię tytanową, więc tłuszczu zero. Następnym razem spróbuję zrobić na parze.

Z powyższych proporcji wyszło 16 kotletów. 8 zostało usmażonych po owych trzech godzinach i skonsumowanych na obiad. Druga połowa masy czekała do dnia następnego i... kotlety smakowały jeszcze bardziej.

Surówka

Składniki:
  • ½ kapusty pekińskiej
  • 1 ½ łodygi selera naciowego
  • ½ żółtej papryki
Sos:
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • Duży ząbek czosnku
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Kapustę poszatkować, selera i paprykę dość drobno pokroić. Wymieszać z sosem, odstawić.
Brak nasolenia powoduje, że kapusta prawie nie siada, chociaż sól zawarta w sosie sojowym trochę działa.

Taką porcją surówki najadły się cztery osoby na diecie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz