czwartek, 19 stycznia 2012

Na kolację: śledź.

Przerwa nie była zamierzona. Chciałam pisać częściej, ale wywiało mnie do rodzinnego domu, a tu kuchnią rządzi mama... W zasadzie to ona dyktuje pewne zasady, a ja wcinam się we wszystko, w co mogę :)

Mama wpadła do sklepu rybnego i nakupiła różnych wodnych stworów. Między nimi znalazł się śledź, z którym coś trzeba było zrobić.
Efekt mojej improwizacji na szybko smakował rodzince, więc ośmielam się opublikować.

Śledzik z papryką 
(zgodny z dietą Dukana, PW)



Składniki:
  • 4 matiasy
  • 1/3 dużej czerwonej papryki
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 korniszony
  • 2 łodygi selera naciowego
  • Kawałek pora - ok. 5cm
Sos:
  • 2 duże łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • ½ łyżeczki chrzanu
  • Pieprz
  • Słodka papryka

Śledzie oczywiście namoczyć, potem pociąć w drobną kosteczkę i tak samo potraktować paprykę. Resztę składników posiekać. Wymieszać z sosem.
Mocno śledziowe, chrupiące i lekko kwaskowe przez ogórki.
Uwielbiam ryby...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz