Przepis znalazłam tutaj. Oczywiście było to jakiś czas temu, kiedy jeszcze jadłam mięso... i dla wszystkich mięsożerców - zdecydowanie godne polecenia :)
Indyk w korzennym sosie
zgodne z dietą Dukana PW
Składniki:
- udziec indyka, miałam kawałek 118g
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 nieduży ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 1/2 szklanki wody z dwiema łyżeczkami jasnego octu winnego
- sok wyciśnięty z 1 grubego plastra cytryny
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 goździki
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól ziołowa, pieprz świeżo mielony
- 3 czarne oliwki - miałam całe i z pestkami, musiałam posiekać
Mięso pokroiłam na i pokropiłam sokiem z cytryny. Posiekałam cebulę i czosnek, podsmażyłam na teflonie, odrobinę podlewając wodą. Dodałam indyka, posmażyłam chwilę, żeby pory się pozamykały. Dodałam wodę z octem i przyprawy. Wszystko dusiłam na
małym ogniu do miękkości. Na końcu dodałam jeszcze posiekane oliwki.
Efekt? Troszkę zbyt kwaskowe. Możliwe, że powodem było moje zapominalstwo: w oryginalnym przepisie była szczypta cukru, której ja nie dodałam. Poza tym - rewelacja. Więcej komentarzy nie trzeba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz