Podpatrzone tutaj.
Polecam.
Nic dodać, nic ująć.
Pieczarkowy ryż i duszony szpinak
Składniki:
- 30g brązowego ryżu
- 5 pieczarek
- 10g żółtego sera 19% tłuszczu
- sok z 1/2 grubego plastra cytryny
- słodka papryka
- pieprz
- sól ziołowa
- garść kiełków rzodkiewki
- 100g mrożonego szpinaku
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego (mogłam dać więcej)
Ugotowałam ryż na teflonowej patelni, jak wchłonął wodę, dodałam pieczarki i przyprawy, chwilę dusiłam i dodałam jeszcze kiełki.
Posiekaną cebulę poddusiłam z również posiekanym czosnkiem, dorzuciłam zamrożony szpinak, podlałam trochę wrzątkiem. Jak się rozmroził, dodałam gałkę i pieprz. Gdy ryż był gotowy, zahartowałam jogurt wrzątkiem i dodałam go do szpinaku.
Na talerz wyłożyłam szpinak i ryż, całość posypałam drobno startym żółtym serem.
Podsumuję krótko: może u mnie nie wygląda zbyt zachęcająco, ale warto zrobić, bo ryż jest naprawdę pyszny, mogłam spokojnie dać więcej papryki i cytryny. Szpinak nieco mniej mi smakował, ale zawsze mam problemy, żeby go dobrze przyrządzić, więc całość bardzo na plus. Ten ryż na pewno powtórzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz