piątek, 16 marca 2012

Makrela i dwa ogórki

Po prostu...

Pasta z makreli z dwoma ogórkami


Składniki:
  • Makrela wędzona (500g)
  • 2 korniszony
  • 3 duże ogórki kiszone
  • Pół kostki chudego białego sera (1/2 x250g)
  • Por - kawałek ok. 15cm
Sos:
  • Pół opakowania dużego jogurtu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • ¾ łyżeczki chrzanu
  • Chili w proszku
  • 3 ząbki czosnku

Makrelę obrać. Ogórki posiekać. Pora podzielić na cztery i również posiekać. Ser rozgnieść widelcem. Zetrzeć czosnek lub przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu razem z resztą składników sosu. Wszystko wymieszać dokładnie, aż powstanie pasta.
Po odstaniu w lodówce pasta się przegryza i smak robi się łagodniejszy.


Rodzicom smakowała, mnie również.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz