wtorek, 21 lutego 2012

Sałatki z resztek są najlepsze

Każda sałatka jest inna. Każda ma coś specjalnego, wyjątkowego, a przynajmniej może mieć, jeśli się ma co wrzucić do miski.
Jakiś czas temu w mojej lodówce znajdowała się resztka czerwonej cebuli, kawałek wędzonego kurczaka, sałata... I był mały słoiczek marynowanej dyni, którą trzeba było jakoś spożytkować, bo otwarta stać długo nie powinna. Tą myślą się kierując, popełniłam kolejną śniadaniową sałatkę.

Marynowana dynia, wędzony kurczak, sałata...



Składniki:
  • 100g wędzonego kurczaka
  • 100g marynowanej dyni
  • 2-3 liście sałaty lodowej
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 20g czerwonej papryki (połowa „piętki”)
  • 1 duża łyżka musztardy francuskiej

Sałatę porwać, kurczaka pociąć w kostkę, dynię także, jeśli kawałki są za duże. Cebulę pociąć w pół- lub ćwierć-plasterki. Paprykę w kosteczkę. Wszystko wrzucić do miski, dodać musztardę. Wymieszać.

Marynowana dnia i wędzona pierś kurczaka… jedząc czułam się, jakbym odkryła połączenie idealne. Tak idealne, że paprykę i cebulę można z czystym sumieniem pominąć. Bez względu na to, będzie pyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz