Pomysł pochodzi stąd.
Niestety, suszone brzoskwinie są poza moim zasięgiem, ubolewam nad tym faktem, jednakże nie od czego jest inwencja? Niech żyją zmiany!
Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym z morelami
Składniki na pulpety:
- około 100g mięsa mielonego z kurczaka
- 1 łyżka jogurtu
- 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki - suszonej
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól ziołowa
- pieprz
ponadto:
- 200 ml wody
- 3 suszone morele
- 4 spore pieczarki
- pieprz
- 1 mały liść laurowy
- 1 płaska łyżeczka maizeny
- ok. 1/5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka natki
Wszystkie składniki na pulpety wymieszałam, uformowałam dwa i obsmażyłam w teflonowym rondelku, odrobinę podlewając wodą. Morele pokroiłam w paseczki, pieczarki w półplasterki i wsypałam do rondelka, doprawiając pieprzem, solą i dodając liść laurowy. Zalałam 200ml wody.
Dusiłam około 10 minut na malutkim ogniu, pod przykryciem. Potem zdjęłam pokrywkę, dodałam natkę. W mleku rozrobiłam maizenę i dodałam ją do rondelka. Wymieszałam. Podusiłam jeszcze chwilę
Przełożyłam na talerz.
Pulpeciki
bardzo fajne, z wyraźnie wyczuwalną pietruszką, pyszne (jak ktoś lubi pietruszkę - ja uwielbiam). Sos miał przyjemną
konsystencję, natomiast smak przegrał w konkurencji z mięskiem.
Całość, podsumowując, dobra. Warto by było dodać
jakąś lekką i zieloną surówkę, na przykład z pekinki z kukurydzą albo żółtą papryką w sosie na bazie parafiny. Następnym razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz